Chińskie kulki ryżowe na rodzinne spotkania – tāngyuán

Kultura Chin słynie z bogatej symboliki. Wiele słów – ze względu na ich brzmienie – niesie ze sobą inne, symboliczne znaczenie. Kolory i kształty to również bogactwo znaczeń i wróżb na przyszłość. Symbole dotyczą każdego aspektu życia i można je znaleźć również w kuchni – tak, tak, również wśród deserów.

Chiny nadal jeszcze celebrują Nowy Rok (od 5 lutego mamy Rok Świni) – świętowanie trwa kilkanaście dni. Tradycją są spotkania rodzinne przy zarezerwowanych na ten czas świątecznych daniach. Ponieważ warto świętować miłe chwile, postanowiłam włączyć się w obchody chińskiego Nowego Roku, przygotowując tradycyjne chińskie kulki ryżowe. One również mają znaczenie symboliczne – ich okrągły kształt oraz kształt miseczki, w której są podawane, są symbolem rodzinnej wspólnoty. Nazwa oczywiście również nie jest bez znaczenia – tāngyuán zawiera w sobie słowo“yuán” (圆/元), które oznacza okrąg, ale brzmi też podobie do tuán yuán (团圆), co oznacza rodzinne spotkanie, zjazd.

Dla pełni szczęścia uzupełniłam świętowanie innymi symbolicznymi elementami. Mam nadzieję, że obrus w kolorze czerwonym zapewni mi szczęście i dobrą passę, a złote łyżeczki zapewnią bogactwo 🙂

Zachęcam Was do wypróbowania tego wschodniego deseru, tak innego od tradycyjnych zachodnich słodkości.

Szczęśliwego Roku Świni!

Składniki:

Ciasto ryżowe:
226 g mąki z ryżu kleistego
180 ml ciepłej wody

Nadzienie z orzeszków ziemnych:
85 g orzeszków ziemnych, zmielonych
3,5 łyżki masła orzechowego
3,5 łyżki cukru

Syrop imbirowy:
60 g świeżego imbiru, obranego ze skórki
1 szklanka cukru
1,25 l wody

Przygotowanie syropu:
Obrany imbir lekko rozgnieć trzonkiem noża. Do garnka wlej wodę, dodaj imbir i gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj cukier i gotuj dalej – do zredukowania ilości syropu do 1 l.

Przygotowanie nadzienia:
Wymieszaj składniki nadzienia. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj nieco więcej masła orzechowego. Uformuj z masy 24 kulki. Działaj szybko – pod wpływem temperatury dłoni masa zacznie stawać się rzadsza.

Przygotowanie ciasta ryżowego:
Mąkę przesyp do naczynia i powoli dodawaj wodę, mieszając. Po całkowitym połączeniu składników odczekaj ok. 2 – 3 minuty. Następnie podziel ciasto na 24 części.
Porcję ciasta rozpłaszcz delikatnie na dłoni, na środku połóż kulkę z nadzienia orzechowego i zawiń ciastem. Delikatnie uformuj równą kulkę. Powtórz 23 razy 🙂

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej kulki. Gotuj na średniej mocy palnika do czasu wypłynięcia kulek na powierzchnię. Po wypłynięciu natychmiast wyjmij kulki z garnka. Podawaj od razu w miseczkach z syropem imbirowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *