Ciasto czekoladowe z owocami

W niedzielny poranek dostałam zadanie, a w zasadzie marzenie do spełnienia. Marzeniem było ciasto czekoladowe (kiedyś niechlubnie nazywane “Murzynkiem”). Los sprzyjał marzycielowi, bo wszystkie składniki były w domu (jakim cudem uchowała się w szufladzie czekolada? ;)), nie pozostało więc nic innego, jak zabrać się za spełnianie marzenia.

Stare, dobre ciasto czekoladowe postanowiłam nieco wzbogacić śmietankowym kremem i świeżymi owocami. Połączenie okazało się być strzałem w dziesiątkę – gorzka czekolada dominująca w cieście, delikatna słodycz kremu śmietankowego i kwaskowość owoców dały wspaniałe połączenie i idealnie uzupełniały się nawzajem. A przy okazji agrest (dziś nieco zapomniany) przywołał wspomnienia z dzieciństwa. Takie marzenia mogę spełniać częściej 🙂

Składniki na ciasto: 

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
150 g mąki
2 jajka od kur z chowu na wolnym wybiegu
300 g konfitury owocowej (śliwkowej, truskawkowej lub wiśniowej)
120 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Składniki na krem:

80 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
85 g mascarpone (schłodzonego)
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

agrest i jagody lub inne świeże owoce
listki mięty

Przygotowanie ciasta:

Dno okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj odrobiną masła i oprósz mąką.
Masło pokrój na mniejsze kawałki, umieść w rondelku i rozpuść, podgrzewając na średniej mocy palnika. W czasie, gdy masło będzie się podgrzewać, posiekaj czekoladę. Dodaj ją do płynnego masła i zestaw rondelek z palnika. Po kliku minutach wymieszaj masło i czekoladę, aby połączyć je w jednolitą masę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do jednego naczynia, dodaj sól. Do większej miski przelej masło z czekoladą, dodaj jajka i cukier oraz konfiturę. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Przelej masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 40 minut (do czasu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy).
Upieczone ciasto odstaw wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
Do misy miksera przelej schłodzoną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do otrzymania sztywnej piany.

Po ostudzeniu ciasta czekoladowego wyłóż na jego środek krem ze śmietanki i mascarpone. Udekoruj owocami i listkami mięty.

Ciasto przechowuj w lodówce.

2 thoughts on “Ciasto czekoladowe z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *