Dutch Baby – przepis na pieczony naleśnik

W tym sezonie internet oszalał na punkcie Dutch Baby. Ten skromny naleśnik ma właśnie swoje pięć minut i podbija serca fanów łatwych, ale efektownych śniadań.

Dutch Baby to pieczona wersja klasycznego, poczciwego naleśnika. Jest jednak dużo bardziej spektakularny. Podczas pieczenia pięknie wyrasta, a smakuje jak waniliowy deser. Składniki na pewno macie w lodówce, więc zapraszam do kuchni 🙂 Wypróbujcie i uzależnijcie się, tak jak ja!

Przed pieczeniem przygotujcie naczynie – żeliwną patelnię, którą można użyć w piekarniku, naczynie żaroodporne lub aluminiową formę, np. do tarty (średnica: ok. 20 – 22 cm).
Z podanych poniżej ilości otrzymacie porcję dla dwóch umiarkowanie głodnych osób lub jednej troszkę bardziej głodnej 😉

Składniki:
3 łyżki masła
2 duże jajka od kur z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu (oznaczenie 0 lub 1 na skorupce)
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Do podania:
świeże owoce
cukier puder i sok z cytryny
jogurt grecki i miód
domowa konfitura

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200°C. Do formy lub patelni przełóż 2 łyżki masła. Wstaw naczynie do piekarnika, aby masło się rozpuściło. W razie potrzeby rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni dna naczynia.

Wszystkie składniki (jajka, mleko, mąkę, cukier i sól) zmiksuj do połączenia.

Masę przelej do formy i piecz przez ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Naleśnik powinien mieć złoty kolor. Uważajcie, by go nie przepiec, jest wtedy bardziej suchy.

Podaj naleśnik bezpośrednio po upieczeniu. Nie przejmuj się tym, że szybko opadnie. I tak smakuje świetnie!

Możesz podawać naleśnik z dowolnymi dodatkami, np. z cukrem pudrem, z jogurtem greckim i miodem, z dowolnymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *