Galette des rois – historia i przegląd francuskich trendów 2019

Choć sezon świątecznych wypieków już za nami, warto wspomnieć o zbliżającym się Święcie Trzech Króli. To dzień, z którym również związane są tradycje kulinarne. I choć w Polsce tego dnia raczej nie kojarzymy ze specjalnymi wypiekami, w innych częściach świata kuchnie będą wkrótce pachnieć słynnym Galette des Rois, czyli ciastem Trzech Króli. Przygotowałam dla Was krótką historię tego wypieku, ale sprawdziłam też, co w tym roku przygotowali najsłynniejsi francuscy cukiernicy.

Tradycja przygotowywania tego wypieku sięga 13 wieku, choć jej korzenie znaleźć możemy w starożytnym Rzymie i w obchodach Saturnaliów (święta ku czci Saturna). Nawiązaniem do tego starorzymskiego święta jest m.in. kształt ciasta, przypominający słońce. Z okresu Saturnaliów pochodzi też zwyczaj wybierania króla i koronowania go imitacją królewskiej korony. W wypieku przygotowanym specjalnie na ten okres umieszczano czarne lub białe ziarenko, a osoba, która znalazła je w swojej porcji ciasta, została mianowana królem i otrzymywała koronę.

Wraz z rozkwitem chrześcijaństwa kościół wprowadzał własne święta, ale wiele z nich nawiązywało do dawnych tradycji. Choć zastąpiono Saturnalia celebracją Bożego Narodzenia i pojawiło się wiele nowych świąt (w tym Święto Trzech Króli), pozostał zwyczaj wypiekania w tym samym okresie specjalnego ciasta i koronowania znalazcy ukrytego w nim ziarenka.

W dniu Objawienia Pańskiego (Święta Trzech Króli) wierni zgromadzeni we wspólnej modlitwie byli częstowani przygotowanym specjalnie na tę okazję ciastem, podzielonym między nimi w równych porcjach. Wraz z upływem czasu ten zwyczaj upowszechniał się i zawitał również do domów, gdzie ciasto dzielone było pomiędzy członków rodziny, wcześniej jednak konieczne było zachowanie pierwszej porcji. Ta dodatkowa porcja miała szczególne znaczenie – była przeznaczona dla pierwszej ubogiej osoby, która znalazła się w domu. W dniu święta drzwi do domostw pozostawały otwarte, tak, aby osoba w potrzebie mogła wejść i zostać nakarmiona.

Później zwyczaj ewoluował i pierwsza symboliczna porcja była przeznaczana dla nieobecnego w dniu święta członka rodziny. Zachowanie porcji w dobrym stanie do czasu jego powrotu miało być dobrym znakiem.

Pierwowzorem współcześnie znanego ciasta Trzech Króli (czy też ciasta Dwunastej Nocy – Dwunastą Nocą nazywano dzień Objawienia Pańskiego, jako dwunasty dzień po Bożym Narodzeniu) było proste posypane cukrem ciasto chlebowe, w którym skrywało się ziarenko fasoli.

Do dziś w wielu krajach możemy spotkać ten świąteczny wypiek, choć różni się ono w formach. Zwyczaj umieszczania w cieście ziarna fasoli również ewoluował – możemy spotkać ciasta z porcelanowymi figurkami Dzieciątka Jezus lub innych postaci.

Wypiek tradycyjnie wiąże się z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak tradycje różnych krajów umieściły to ciasto w różnych miejscach w kalendarzu. W Grecji ciasto (zwane Vasilopita) wypieka się z okazji nadejścia nowego roku i podaje w wigilię 1 stycznia lub w Nowy Rok, a osoba, która znajdzie ukryty szczęśliwy symbol (najczęściej monetę), może cieszyć się perspektywą szczęścia w nowym roku. We Francji istnieją dwa rodzaje ciasta – w zależności od regionu, przygotowuje się ciasto francuskie (przypominające tartę) z migdałowym nadzieniem – galette des rois lub ciasto drożdżowe przypominające kształtem koronę, bogato udekorowane owocami – gâteau des rois. Ten drugi wypiek jest też znany w Hiszpanii i nosi nazwę tortell de reis. Bardzo podobne ciasto znajdziemy w Portugalii – nazywane jest ono bolo rei.

Tradycja związana z wypiekaniem ciasta Trzech Króli jest bardzo popularna we Francji i co roku słynni francuscy cukiernicy prezentują swoje interpretacje tego wypieku. Sprawdźmy więc, co przygotowali w tym roku.

Galette des rois 2019 oczami najlepszych francuskich cukierników

 

Cedric Grolet, Le Meurice

Źródło: https://www.facebook.com/HotelLeMeurice/

Cedric Grolet to najlepszy cukiernik 2018 r. (ranking The World’s 50 Best Restaurants). Pracuje w hotelu Le Meurice w Paryżu. W tym roku zaproponował dwa warianty galette des rois – ciasto z dodatkiem migdałów lub orzechów laskowych. Wybieram… obydwa!

Ludovic Miguel, Hotel Marriott Champs Elysées

Źródło: https://www.sortiraparis.com/actualites/epiphanie/articles/100330-galette-des-rois-2019-au-paris-marriott-champs-elysees-hotel

Oto propozycja Ludovica Miguela, szefa cukierników w hotelu Marriott Champs Elysées. Wraz ze swoim asystentem Valentinem Langlais przygotował deser będący połączeniem galette i gâteau des rois. Mamy tu zarówno drożdżowe ciasto w typie brioszki, jak i ciasto francuskie. Ciasto podano z dodatkiem konfitowanego cytronu.

La Mutinerie Chocolaterie

Źródło: https://www.sortiraparis.com/actualites/epiphanie/articles/179017-la-galette-des-rois-2019-de-la-mutinerie-chocolaterie

Słynna paryska Mutinerie Chocolaterie przygotowała coś dla fanów czekolady – galette z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu gianduja.

Nicolas Cloiseau, La Maison du Chocolat

Źródło: https://www.sortiraparis.com/actualites/epiphanie/articles/67758-la-galette-des-rois-2019-de-la-maison-du-chocolat

Nicolas Cloiseau, cukiernik z La Maison du Chocolat również stawia na czekoladę. Ciasto nawiązujące formą do klasyki skrywa ganache z czekolady z dodatkiem migdałów.

Laurent Duchêne

Źródło: https://www.sortiraparis.com/actualites/epiphanie/articles/67957-la-galette-des-rois-2019-de-laurent-duchene

Do klasycznej formy nawiązuje również swoim deserem Laurent Duchêne, choć wnętrze ciasta jest całkowitym zaskoczeniem. Jest to krem migdałowy z dodatkiem korzennego smaku Speculoos i konfitura pomarańczowo-mandarynkowa. Do tego dodatek chrupiącej kruszonki Speculoos.

François Daubinet, Fauchon

Źródło: https://www.sortiraparis.com/actualites/epiphanie/articles/79121-galettes-des-rois-2019-chez-fauchon

To piękne ciasto to propozycja Fauchon. Główny cukiernik François Daubinet przygotował prawdziwe bogactwo smaków: krem migdałowy aromatyzowany herbatą earl grey, do tego konfitura z czarnej porzeczki i chrupiące orzechy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *