Galette des Rois – przepis

Po spotkaniu z historią Galette des Rois mam dla Was przepis na to pyszne ciasto. Jest warte przygotowania nie tylko od święta 🙂

Składniki:

2 arkusze ciasta francuskiego
200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
125 g masła, miękkiego
125 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka od kury z wolnego wybiegu
1 migdał (lub ziarenko fasoli)
kilka kropli aromatu rumowego 
szczypta soli

Przygotowanie masy migdałowej:

Masło i cukier utrzyj. Następnie dodaj partiami mielone migdały, a później 1 całe jajko i 1 białko, szczyptę soli i aromat rumowy.

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do tarty wysmaruj masłem, a następnie wyłóż jej dno i boki pierwszym arkuszem ciasta francuskiego. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Na ciasto wyłóż masę migdałową, wyrównaj, a następnie umieść w niej migdał lub ziarenko fasoli. Przykryj dokładnie masą, nie podglądaj 😉

Przykryj tartę drugim arkuszem ciasta francuskiego – na bokach połącz dokładnie jego brzegi z pierwszym arkuszem ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Tak przygotowaną tartę możesz udekorować wzorem, delikatnie nacinając wybrane kształty nożem. Na koniec za pomocą pędzelka posmaruj wierzch tarty żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do uzyskania złotej powierzchni ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *