Mazurek z krówkami

Mazurek z krówkami – to brzmi trochę jak zwierzęca edycja “You can dance”. Oczami wyobraźni już widzę łaciate królowe parkietu! Wróćmy jednak do rzeczywistości. Pora zacząć przygotowania do wielkanocnych deserów! Jeśli Wielkanoc, to oczywiście mazurek – mam dziś dla Was przepis na mazurek krówkowy, a dla umilenia przygotowań do swojego mazurka polecam mazurka Fryderyka Chopina – kliknij tutaj. Z takim towarzystwem pieczenie to sama przyjemność 🙂

Składniki ciasta:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko z małego jajka od kur z chowu na wolnym wybiegu

Składniki masy krówkowej:
300 g krówek (świeżych, bardzo miękkich “ciągutek”)
słodka śmietanka 18 %
1 łyżka masła

Dodatkowo:
5 łyżek dżemu lub konfitury o kwaskowym smaku (np. z czarnej porzeczki)
bakalie i inne dodatki do dekoracji

Przygotowanie kruchego ciasta:
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm (może to być forma do tarty lub tortownica). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki natrzyj masłem i oprósz mąką.
Składniki ciasta połącz, szybko zagniatając ciasto. Nie ugniataj go zbyt długo. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części: większą (ok. 2/3 całego ciasta) i mniejszą (ok. 1/3 ciasta). Większą część rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż nim jej dno. Z mniejszej części ciasta uformuj wałek lub małe kulki (tak jak w moim mazurku ze zdjęć) i obłóż nimi brzeg ciasta. Zapobiegnie to wydostawaniu się masy krówkowej poza ciasto, zanim zastygnie. Ciasto na dnie tortownicy nakłuj w kilku miejscach widelcem. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut do lekkiego zezłocenia. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie.

Przygotowanie masy krówkowej: 
Krówki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do małego rondelka o grubszym dnie. Dodaj ok. 5 łyżek śmietanki i zacznij podgrzewać (na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając – krówki mogą się przypalić, jeśli zaniedbamy mieszanie lub za mocno je podgrzejemy). Kiedy krówki zaczną się rozpuszczać, mieszaj, rozcierając je łyżką. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. Finalna konsystencja powinna przypominać nieco rzadszą śmietaną – taką, która spływa z łyżki, ale równocześnie nie jest płynna. Jeśli w masie krówkowej pojawiły się grudki (może to się zdarzyć, jeśli krówki nie były idealnie miękkie i miały “skorupkę”), możesz odzyskać pełną gładkość, przecierając ją przez sitko. Do gładkiej masy o odpowiedniej konsystencji dodaj łyżkę masła.

Przygotowanie mazurka: 
Na ostudzone kruche ciasto wyłóż dżem lub konfiturę i rozsmaruj równomiernie. Następnie polej ciasto masą krówkową uważając, by nie zalać nią brzegów. Po lekkim zastygnięciu masy (ale zanim jeszcze całkowicie stężeje) udekoruj bakaliami lub innymi dodatkami.

Gotowe! Poczęstuj najbliższych i ciesz się świętami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *