Mille-feuille z karmelizowanymi śliwkami i orzechowym kremem chantilly

Wytworna nazwa i elegancki wygląd – deser w sam raz, żeby sprawić komuś (lub sobie) małą przyjemność, zwłaszcza, że pogoda za oknem przestała już nas rozpieszczać. Śliwki i orzechy to idealne jesienne połączenie, a forma mille-feuille dodaje temu deserowi francuskiego szyku.

Jeśli czytaliście wpis o wileńskich kawiarniach, wiecie, że bardzo lubię tort Napoleon . Mille-feuille to pierwowzór zarówno tortu Napoleon, jak i znanej nam bliżej napoleonki. Historia tego deseru jest bogata i międzynarodowa – o tym więcej na blogu już wkrótce, ale zanim zaczniemy zgłębiać jego słodką przeszłość, zapraszam Was do spróbowania jego jesiennej odsłony. Porcje są małe, więc deser absolutnie nie przeszkadza w diecie 😉

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 śliwek 
1,5 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2/3 łyżeczki 100% proszku waniliowego  
250 ml śmietany kremówki
60 g cukru pudru + odrobina do posypania gotowego deseru
50 g orzechów laskowych, wcześniej uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki

Przygotowanie ciasta francuskiego:
Z arkusza ciasta wytnij krążki o średnicy 6 – 7 cm (np. używając szklanki). Na jedno ciastko potrzebne będą trzy wycięte krążki. Z mojego arkusza ciasta przygotowałam 18 krążków, czyli bazę dla 6 ciastek.
Wycięte krążki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je kolejną warstwą papieru do pieczenia i obciąż, kładąc na nich inną formę (dzięki temu ciasteczka nie urosną podczas pieczenia).
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po tym czasie zdejmij obciążenie i zewnętrzną warstwę papieru i piecz kolejne 5 – 7 minut, do czasu, aż krążki ciasta będą lekko złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie karmelizowanych śliwek:
Umyte śliwki przekrój na pół, usuń pestkę, a następnie każdą połówkę pokrój na trzy równe części.
Na patelni roztop masło i dodaj do niego brązowy cukier. Poruszając patelnią delikatnie wymieszaj cukier z masłem i ostrożnie zagotuj mieszankę. Dodaj śliwki i cynamon, zmniejsz moc palnika na średnią i pozwól owocom delikatnie podsmażyć się w powstałym syropie. Po ok. 4 minutach ostrożnie obróć śliwki na drugą stronę. Po kolejnych 4 minutach wyłącz palnik i odstaw patelnię do czasu, aż śliwki ostygną. Następnie odsącz śliwki od powstałego sosu (np. na sitku z większymi oczkami). Uwaga – sos będzie potrzebny. Przelej go do niewielkiego rondelka i dodaj proszek waniliowy, zagotuj.

Przygotowanie kremu chantilly z orzechami laskowymi:
Podprażone i pozbawione skórek orzechy posiekaj dość drobno.
Schłodzoną śmietanę przelej do większego naczynia lub misy robota kuchennego, dodaj cukier puder i 1/3 łyżeczki proszku waniliowego, ubij do otrzymania sztywnego kremu. Dodaj posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj.

Deser przygotuj bezpośrednio przed podaniem. Na talerzu ułóż pierwszy krążek z ciasta francuskiego, ułóż na nim ok. 2 łyżeczki karmelizowanych śliwek. Przykryj śliwki kolejnym krążkiem, na który nałóż porcję kremu z bitej śmietany (możesz użyć szprycy cukierniczej). Połóż ostatni krążek z ciasta i posyp delikatnie cukrem pudrem.
Do deseru podaj sos śliwkowy powstały po karmelizowaniu śliwek – możesz podać go w osobnym naczyniu lub bezpośrednio na talerzu z deserem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *