Muffinki rumiankowe

Jakiś czas temu upiekłam rumiankowe muffinki i przypomniałam sobie o nich właśnie wczoraj – przy okazji międzynarodowego dnia muffina. Każda okazja jest dobra, by upiec coś pysznego, więc szybko wkroczyłam do kuchni 🙂 Dziś już zostało tylko kilka sztuk, a to najlepszy dowód na to, że są naprawdę smaczne. Nie bójcie się dodatku rumianku – daje bardzo subtelny zapach i smak, a do tego przenosi myślami na letnią łąkę w słońcu.

Składniki na muffiny:
150 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki suszonych kwiatów rumianku (np. z dobrej jakości herbatki rumiankowej)
125 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki polewy:
76 g cukru pudru
1 łyżeczka miodu
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
suszone kwiaty rumianku do dekoracji


Przygotowanie muffinek:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 165°C.
W misie miksera umieść masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kwiaty
rumianku. Miksuj na średnich obrotach przez około 5 minut do uzyskania sypkiej
konsystencji.
W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajko i ekstrakt z wanilii. Połowę płynu przelej do naczynia z mąką i pozostałymi składnikami. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj pozostałą część płynu. Miksuj na średnich obrotach przez około
1 minutę do dokładnego połączenia składników.
Przelej ciasto do formy do muffinek, napełniając każdą foremkę do około połowy wysokości.
Piecz przez około 20 minut do momentu aż drewniany patyczek wbity do wnętrza babeczki będzie po wyjęciu suchy. Po wyjęciu z piekarnika studź w formie przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie polewy:
W niewielkim naczyniu dokładnie wymieszaj cukier puder, miód, śmietanę i sól. Szpatułką nakładaj na ostudzone babeczki, posyp rozdrobnionymi kwiatami rumianku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *