Pierniczki – przepis na ciasteczka i kilka inspiracji dekoracyjnych

W tym sezonie świątecznym jestem z siebie bardzo zadowolona 🙂 Nie tylko udało mi się zadbać o prezenty na tyle wcześnie, by uniknąć świątecznej gorączki zakupowej, ale też wreszcie upiekłam pierniczki, które wkrótce ozdobią choinkę i znajdą się wśród świątecznych upominków. Wy też zdążycie! Wypróbujcie przepis i pieczcie. Oprócz radości z ciasteczek, gwarantuję Wam też piękny zapach przypraw korzennych, roznoszący się w domu.

Składniki:

850 g mąki typu 500 (wrocławskiej)
200 g masła
150 g cukru pudru
440 g miodu
2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
45 g przyprawy do piernika domowej, lub gotowej dobrej jakości (bez mąki i cukru)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy mielonej

Do dekoracji: lukier, barwniki spożywcze, posypki, kolorowy cukier, płatki kwiatów jadanych

Przygotowanie:

Masło posiekaj na mniejsze kawałki, umieść w rondelku, dodaj miód i podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji. W misie miksera umieść mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i kawę. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie dodaj ostudzoną masę maślano-miodową, ponownie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie, do uzyskanie jednolitej, gładkiej masy. Nie powinna ona być bardzo klejąca. Jeśli jest zbyt miękka, schłódź ją w lodówce.

Ciasto rozwałkuj, podsypując je wcześniej mąką. Pierniczki powinny mieć grubość ok. 2 mm. Wycinaj dowolne wzory. Jeśli pierniczki mają być ozdobą choinki, przed pieczeniem wytnij również dziurkę na sznurek, np. za pomocą słomki. Wycięte ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed lukrowaniem wystudź.

Dekoruj lukrem, posypkami, płatkami kwiatów jadalnych. Ja wykorzystałam płatki róż, fiołków i słoneczników. Pierniczki z niebieskim wzorem wykonałam przy użyciu niebieskiego barwnika spożywczego, rozprowadzanego wykałaczką na niezastygniętym jeszcze lukrze.

Oto przegląd moich tegorocznych pierniczków:

One thought on “Pierniczki – przepis na ciasteczka i kilka inspiracji dekoracyjnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *