Piernikowe tiramisu ze śliwkową nutą

Są takie dania, które zapadają w pamięć nawet, jeśli ich nie spróbujemy. Wystarczy rzut oka na sąsiedni stolik w restauracji, albo opowieść znajomych o tym, co zjedli podczas egzotycznej podróży. Są też takie, które – wypatrzone w karcie menu – kuszą nas i pozwalają wyobrazić sobie ich smak, gdy nie możemy ich spróbować, bo… zjedliśmy już za dużo 😉

Tak właśnie było z tym deserem. No, prawie tak. Kilka dni temu brałam udział w kolacji degustacyjnej w Hotelu Nicolaus w Toruniu. Jeszcze przed przyjazdem na miejsce przewertowałam kartę menu i znalazłam! Tiramisu po toruńsku od razu zwróciło moją uwagę. Lubię lokalne interpretacje tradycyjnych deserów, o ile są one kreatywne i niosą własną historię. W hotelowej wersji tiramisu zamiast włoskich biszkopcików znajdziemy… oczywiście pierniki. Do tego domowy likier, mascarpone i czekolada – takie połączenie brzmi bardzo obiecująco. Na kolacji z utęsknieniem czekałam na deser – liczyłam na to, że szef kuchni poda właśnie toruńską wersję tiramisu. Okazało się jednak, że darował gościom dodatkową porcję kalorii o późnowieczornej porze i pozostał przy czterech (wyśmienitych!) daniach. Nie pozostało mi więc nic innego, jak spełnić swoje toruńskie marzenie i po powrocie do domu przygotować własną wersję piernikowego tiramisu. Dodałam od siebie śliwkową nutkę w postaci nalewki, zamiast tradycyjnego amaretto.
Spróbujecie? 🙂

Składniki:
500 g mascarpone
6 żółtek z jajek od kur z wolnego wybiegu
150 g drobnego cukru
6 łyżek nalewki śliwkowej (użyłam nalewki Soplica)
300 g pierniczków katarzynek bez polewy 
250 ml mocnej kawy 
kakao

Przygotowanie:
Jajka sparz wrzącą wodą, oddziel białka od żółtek. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj żółtka z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Małymi partiami dodawaj mascarpone, ciągle miksując mieszankę. Na koniec dodaj nalewkę śliwkową.

Przygotuj naczynia do podania tiramisu – jedno większe lub kilka mniejszych do przygotowania pojedynczych porcji. Z przygotowanych pierniczków odłóż jeden – będzie potrzebny do dekoracji.
Na dnie naczynia wyłóż jedną warstwę pierniczków, zamoczonych wcześniej w kawie. Przykryj je warstwą kremu. Ponownie ułóż pierniczki zamoczone w kawie i kolejną warstwę kremu.
Na tarce zetrzyj odłożonego wcześniej pierniczka i posyp okruszkami deser. Następnie, używając sitka, posyp całość gorzkim kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *