Przepis na miodowo-cytrynowy sernik inspirowany starożytnością

Nareszcie pierwszy przepis na blogu. Zapraszam Was na sernik inspirowany starożytną przeszłością tego deseru.

Na ten przepis trafiłam, zgłębiając grecką historię sernika. Przepis nawiązuje do korzeni, choć oczywiście to tylko współczesna interpretacja tego, co wiemy o pierwszych sernikach.

Zamiast cukru dodajemy do niego miód, a słodycz przełamujemy sokiem z cytryny. Daje to bardzo przyjemny efekt orzeźwienia – mocno schłodzony, delikatnie kwaskowy sernik to idealny deser na letnie dni.

Wyglądem bardziej przypomina tartę, nie jest puszysty i wysoki jak klasyczne serniki. Jest za to lekki i kremowy, co jest zasługą dodatku jogurtu greckiego.

Wypróbujcie!

Przepis pochodzi z The Pappas Post.

Składniki:

500 g sera twarogowego (użyłam 250 g twarogu tłustego i 250 g twarogu półtłustego)
4 jajka z wolnego wybiegu, sparzone (osobno żółtka i białka)
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
180 g miodu
60 g mąki pszennej
240 g jogurtu greckiego
szczypta soli

*Jeśli chcesz, możesz przygotować sernik na orzechowym spodzie, do którego będziesz potrzebować:
100 g startych sucharków
30 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów
2 łyżki masła

Przygotuj formę do pieczenia ciasta: jej dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj odrobiną masła. Piekarnik nagrzej do 175°C.

Przygotowanie spodu:
W małym garnku roztop masło. W misce wymieszaj starte sucharki i mielone orzechy, a następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj, przełóż do formy i mocno dociśnij.

Przygotowanie masy serowej:
Do większego naczynia przełóż twaróg, miód, mąkę i żółtka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę. Dokładnie wymieszaj i połącz składniki, na przykład blenderem. Następnie dodaj jogurt grecki.

W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie przełóż masę serową do piany z białek i bardzo ostrożnie wymieszaj do połączenia składników.

Masę serową przelej do formy – na przygotowany wcześniej spód lub bezpośrednio do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut. Po upieczeniu studź w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź przez ok. 4 godziny w lodówce. Sernik w trakcie pieczenia wyrośnie, a po ostygnięciu opadnie, ale nie zapadnie się.

Podawaj sernik schłodzony, z odrobiną jogurtu greckiego. Do jogurtu możesz dodać odrobinę miodu i soku z cytryny.

2 thoughts on “Przepis na miodowo-cytrynowy sernik inspirowany starożytnością

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *