Świąteczna tarta piernikowa

Ciasto ratunkowe dla tych, którzy (tak jak ja) nie zdążyli w tym roku upiec piernika. Tarta jest nawiązaniem do piernikowego smaku. Jest przy tym bardzo delikatna, niezbyt słodka – idealna na świąteczny stół, bo przecież mniej słodki deser to mniej wyrzutów sumienia 😉

Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Po debiucie na świątecznym stole w pracy zebrała bardzo dobre recenzje, dlatego dziś piekę ją jeszcze raz – tym razem na rodzinny stół.

Składniki:

Spód:
180 g mąki

100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Krem piernikowy:
1 łyżka przyprawy piernikowej
300 ml mleka
4 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła
ciasteczka korzenne i pierniczki do dekoracji

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki. Połącz (w misie miksera lub na stolnicy) do otrzymania drobnych okruszków. Następnie dodaj żółtko i wodę, zmiksuj lub zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta utwórz kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie upiecz ciasto:
Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę (dno i boki). Nakłuj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (do zrumienienia).

Przygotowanie kremu piernikowego:

Zagotuj mleko i dodaj do niego przyprawę piernikową oraz kaszę mannę. Zmniejsz moc palnika i gotuj mieszankę, ciągle mieszając, przez ok. 10 minut. Ugotowaną kaszę odstaw do przestudzenia. Masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Dodawaj małymi partiami ostudzoną kaszę i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krem piernikowy wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Wyrównaj i udekoruj pierniczkami. Pokrusz lub utrzyj w moździerzu ciasteczka korzenne i udekoruj powstałym pyłkiem brzegi ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *