Tarta na powitanie lata

Jest lato – to już oficjalne. Przed nami sezon na kolorowe, pachnące, pełne słońca owoce, a więc również czas, gdy to właśnie one powinny królować w letnich deserach. Są jeszcze truskawki, pojawiły się już maliny, a rumiane czereśnie kuszą swoimi krągłościami. Czy Wy też nie możecie się oprzeć letniemu bogactwu natury?

Nie umiem przejść obojętnie obok stoiska z czereśniami. Ani z malinami. A jeśli jedne i drugie patrzą na mnie codziennie, gdy wracam po pracy do domu, zachęcają do wejścia do sklepu, a potem dumnie prezentują się na sklepowych półkach obok truskawek i borówek, jedno jest pewne – zapowiada się dieta intensywnie owocowa. Sezon na moje ulubione owoce trwa tak krótko, że muszę nacieszyć się ich smakiem na cały rok. Te wspaniałe dary lata zasługują też na wspaniałą oprawę – idealnym tłem jest dla nich tarta z delikatnym waniliowym kremem.

Pamiętacie, że tartą zajadali się już nasi średniowieczni przodkowie? Ciekawe, co powiedzieliby na tę propozycję 🙂 Kruche ciasto, krem waniliowy na bazie klasycznego kremu pâtissière, a do tego pachnące letnie owoce – ten przepis to gwarancja sukcesu. Użyjcie swoich ulubionych owoców i celebrujcie bogactwo lata razem ze mną!

Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
*dodatkowo: ziarna fasoli lub ryżu – do pieczenia

Składniki kremu:
300 ml mleka 3,2%
3 żółtka z jajek od kur z wolnego wybiegu
40 g cukru
12 g (1 opakowanie) cukru z prawdziwą wanilią
20 g mąki pszennej
25 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
60 g schłodzonego mascarpone

Do dekoracji:
garść malin
garść czereśni
garść borówek
garść truskawek
1 śliwka
kilka gałązek czerwonej porzeczki
listki mięty

Przygotowanie ciasta:

Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj posiekane masło. Zmiksuj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodaj wodę i ponownie zmiksuj – tylko do połączenia składników, nie dłużej. Możesz też przygotować ciasto ręcznie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotuj formę do tarty o średnicy ok. 24 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz odrobiną mąki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę – dno i boki. Formę z ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę ze schłodzonym ciastem wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem (aby uniknąć wyrastania). Dodatkowo przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp ziarnami fasoli lub ryżu. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ciasta papier wraz z fasolą/ryżem i piecz ciasto jeszcze przez około 10 minut – do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

Żółtka z obydwoma porcjami cukru utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę i skrobię i wymieszaj do połączenia składników.
Do garnka przelej mleko, doprowadź do wrzenia i zestaw z palnika. Przelej 100 ml wrzącego mleka do masy z żółtek, cukru i mąki, dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę do pozostałej części mleka i zagotuj całość, ciągle mieszając. Gotuj jeszcze przez około minutę od zagotowania, następnie odstaw z palnika i wystudź. Przykryj krem folią spożywczą (tak, aby folia dotykała powierzchni kremu) – dzięki temu unikniesz powstania “kożucha”.
Ostudzony krem przełóż do misy miksera (krem musi być całkowicie zimny). Krótko zmiksuj, a następnie małymi porcjami dodawaj mascarpone, miksując do połączenia składników.

Przygotowanie tarty:

Krem wyłóż na ostudzone kruche ciasto, wyrównaj szpatułką. W dowolny sposób udekoruj tartę świeżymi owocami i listkami mięty. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *