Tarta – średniowieczny przysmak wyższych sfer

Na pewno lubicie tarty. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił 🙂 Ja sama uwielbiam je za to, że ich przygotowanie zazwyczaj nie jest skomplikowane i czasochłonne, a przy tym dają ogromne pole do użycia swojej fantazji przy ich dekorowaniu. Już samo oglądanie zdjęć z tartą w roli głównej to czysta przyjemność (choć można troszkę zmoczyć się cieknącą ślinką ;)). A czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest historia tego deseru?

Historia tarty sięga aż do średniowiecza, choć tak naprawdę należałoby najpierw odnieść się do starożytności, kiedy to Grecy (tak, znowu Grecy!) zaczęli wypiekać pierwsze “wyroby cukiernicze” (nie napiszę “placki”, bo bardzo nie lubię tego słowa). Były to niewielkie wypieki z owocami. Starożytni Rzymianie używali ciasta do zapiekania pod nim mięsa. W starożytnym Apicjuszu (rzymskim zbiorze przepisów) znalazły się różne warianty wypieku z dwoma warstwami ciasta, między którymi umieszczano inne dodatki. Ta forma bardzo przypomina współcześnie znany amerykański pie, prawda?

Wypieki z dwóch warstw ciasta wypełnionych nadzieniem były bardzo popularne. W średniowieczu powstała natomiast odmiana tej formy – “otwarty” wypiek, który nie były przykryty na wierzchu warstwą ciasta. To właśnie początki tarty w kształcie znanym nam współcześnie. Ten wariant zarezerwowany był dla kuchni wyższych sfer, gościł na stołach szlachty i zamożnej części społeczeństwa. Dzięki otwartej formie, bez górnej warstwy ciasta, była polem do popisu dla ówczesnych cukierników. Natomiast dwuwarstwowa forma, która była prototypem tarty, pozostała wypiekiem dla biedoty. Dwie warstwy ciasta były też swego rodzaju sposobem na recykling – zapiekano w nich to, co zostało po posiłku i wykorzystywano w ten sposób resztki (czyli filozofia zero waste to też wielowiekowa idea!).

Przepisy na tarty znalazły się w pierwszej francuskiej książce kucharskiej poświęconej w całości wypiekom – wydanym w 1653 r. zbiorze  “Le Pâtissier françois” autorstwa Françoisa de La Varenne i tym sposobem tarta zajęła ważne miejsce w historii cukiernictwa.

Dziękujemy, panie La Varenne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *