Tarta z jabłkami we francuskim stylu

Wrzesień kojarzy mi się z jabłkami – pięknymi, rumianymi, pachnącymi sadem. Nigdy później nie smakują już tak dobrze. Nie ma lepszej pory na ciasto z jabłkami, zapraszam Was więc na pyszną tartę. To oczywiście kolejny deser z historią, ale o tym więcej już wkrótce.

Przygotowanie tej tarty nie jest trudne, nie zajmuje też dużo czasu. Ciasto jest bardzo efektowne i równie smaczne. Spróbujcie sami 🙂

Przepis pochodzi z Entertaining with Beth.

Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 żółtko
120 g zimnego masła, posiekanego
30 ml zimnej wody
szczypta soli

Duszone owoce:
3 jabłka, umyte, obrane, pozbawione pestek, pokrojone w kostkę
2 łyżki cukru
60 ml soku jabłkowego
60 ml wody
skórka z 1 cytryny, wcześniej sparzonej i wyszorowanej
szczypta cynamonu

Dekoracja z plasterków jabłka:
2 jabłka
, umyte, obrane, przekrojone na pół i pozbawione pestek
1/2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego

Przygotowanie ciasta: 
Połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i lekko zagnieć do otrzymania konsystencji podobnej do kruszonki. Następnie dodaj żółtko i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie duszonych owoców: 
Pokrojone w kostkę jabłka, cukier, sok jabłkowy, wodę i skórkę z cytryny przełóż do średniej wielkości garnka o grubym dnie. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie rozgnieć owoce widelcem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy schłodzone ciasto, a na nie ostudzone duszone owoce. Ponownie odstaw ciasto z owocami do lodówki.

Przygotowanie dekoracji tarty:
Połówki jabłek pokrój w cienkie plasterki (około 3 – 3,5 mm grubości). Przełóż do naczynia i dodaj sok z cytryny (dzięki temu jabłka nie zbrązowieją).

Formę z ciastem i duszonymi owocami wyjmij z lodówki. Ułóż plasterki jabłek, zaczynając od zewnętrznej krawędzi, kierując się dookoła formy, aż do środka tarty. Plasterki powinny delikatnie nachodzić na siebie.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz kolejne 20 minut.

Dżem podgrzej w rondelku. Używając pędzla cukierniczego, rozsmaruj płynny dżem na wierzchu tarty.

2 thoughts on “Tarta z jabłkami we francuskim stylu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *