Tort marchewkowo-brzoskwiniowy z żelką brzoskwiniową – od święta i na co dzień

A może coś specjalnego bez wyjątkowej okazji? Dzisiejszy deser zdecydowanie pasuje i na co dzień, i na szczególne wydarzenia. Jest łatwy w wykonaniu, ale przy tym efektowny i pyszny. To drugie, bardziej eleganckie oblicze ciasta marchewkowego. Wypróbujcie, a potem zróbcie je jeszcze raz latem – już ze świeżymi brzoskwiniami.

Składniki ciasta: 
150 g masła
3 jajka od kur z wolnego wybiegu
120 g drobnego cukru białego
65 g cukru muscovado
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
250 g marchewki startej na tartce (na dużych oczkach)
2/3 szkanki puree brzoskwiniowego (brzoskwinie z puszki zblenduj /bez syropu/ na puree; 2/3 szklanki wykorzystaj do ciasta; pozostałą część zużyjesz do żelki)

Składniki kremu:
150 g miękkiego masła
200 g serka kremowego (np. Twój smak)
130 g cukru pudru
szczypta wanilii

Składniki żelki brzoskwiniowej:
pozostała część puree brzoskwiniowego
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżeczek gorącej wody

Świeże brzoskwinie do dekoracji.

Przygotowanie ciasta:
Przygotuj dwie formy o średnicy 16 cm. Dno i boki foremek wysmaruj masłem, a następnie oprósz odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
W małym garnku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka utrzyj z cukrem białym, brązowym i waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy (zajmie to ok. 5 minut). Dodaj ostudzone masło i wymieszaj do połączenia składników.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodaj mieszankę do masy maślanej i wymieszaj do połączenia składników (szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aby nie napowietrzyć ciasta).
Dodaj tartą marchewkę i 2/3 szklanki puree brzoskwiniowego i dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto podziel pomiędzy dwie foremki. Piecz przez ok. 45 minut, pod koniec sprawdzając stan ciasta patyczkiem (patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy). Po upieczeniu studź ciasto w formie przez co najmniej 20 minut, a następnie wyjmij z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Po ostudzeniu przekrój każde z ciast na dwie warstwy.

Przygotowanie żelki brzoskwiniowej:
Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść ją w kąpieli wodnej, uważając, by jej nie zagotować. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę do puree brzoskwiniowego i dokładnie wymieszaj.
Przelej puree na dwa płaskie naczynia o średnicy nie większej niż średnica foremek do ciasta. Ja w tym celu wykorzystałam dwa płaskie talerzyki deserowe.
Odstaw puree do stężenia.

Przygotowanie kremu:
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodawaj serek i wymieszaj do połączenia składników. Gotowy krem odstaw do lodówki.

Przygotowanie tortu:
Na pierwszą warstwę ciasta (pierwszy z czterech blatów) wyłóż 1/4 porcji kremu. Następnie połóż na krem pierwszą żelkę brzoskwiniową. Przykryj ją drugim blatem ciasta i ponownie wyłóż 1/4 kremu i żelkę. Połóż kolejny blat ciasta i ponownie 1/4 porcji kremu. Całość przykryj ostatnim blatem ciasta, na który wyłóż pozostałą część kremu. Równomiernie rozprowadź krem na powierzchni ciasta cienką warstwą, pozostałą ilość wykorzystując do posmarowania boków tortu. Ta ilość jest wystarczająca, by uzyskać efekt semi naked cake. Jeśli chcesz uzyskać równomierny efekt tynku, podaną powyżej ilość składników powiększ o 1/3.

Gotowy tort schłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *