Tort orzechowy

Najlepszy tort orzechowy robiła mama mojego wujka. Ciężki, wilgotny, elegancki. Mocno orzechowy – blaty ciasta z mielonych orzechów włoskich przykrywał intensywnie orzechowy krem. Choć niestety nie możemy go już spróbować, myśląc o nim, nadal czuję ten doskonały smak. Pani Helena prawdopodobnie znała przepis na pamięć, bo rodzinie niestety nie udało się go odnaleźć. Do dziś poszukuję sposobu na odzyskanie tego smaku.

Nie jest to łatwe, gdy smak ideału pozostał już tylko we wspomnieniach, jednak próby są miłym doświadczeniem i prowadzą mnie na dobry trop. Udało mi się wreszcie uzyskać zadowalający efekt i dziś dzielę się z wami przepisem.

Tort jest pyszny, intensywnie orzechowy. Choć wspomnienie wzoru sprzed lat nie pozwala mimo wszystko nazwać go tortem Pani Heleny, to jednak uważam, że to godne zastępstwo dla ideału. Bardzo polecam na nadchodzące święta.

Składniki ciasta:
400 g orzechów włoskich, zmielonych
10 jajek od kur z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru do wypieków
masło i bułka tarta do przygotowania tortownicy

Składniki kremu:
300 g orzechów włoskich, zmielonych
400 g masła w temperaturze pokojowej
250 ml mleka 3,2%
7 łyżek cukru pudru

Składniki polewy:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30% lub 36%

Przygotowanie ciasta:

Tortownicę wysmaruj masłem (dno i boki), oprósz bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielone orzechy włoskie. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy orzechowej i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Piecz przez ok. 35 – 40 minut, do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie po wyjęciu suchy. Wystudź, a następnie podziel ciasto na trzy blaty.

Przygotowanie kremu:

Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem. Mleko zagotuj, a następnie zalej nim orzechy z cukrem. Ostudź. Masło utrzyj na jasną masę – zajmie to około 10 minut. Po odpowiednio długim ucieraniu powinno ono stracić intensywny maślany zapach. Dodawaj masę orzechową – łyżka po łyżce, cały czas miksując.

Przygotowanie tortu:

Dolny blat posmaruj 1/4 ilości kremu (jeśli krem po ucieraniu jest zbyt miękki, można schłodzić go wcześniej w lodówce). Powtórz z kolejnymi blatami, a pozostały krem równo rozsmarowuj na bokach tortu. Schłódź w lodówce.

W czasie schładzania tortu przygotuj polewę. Gorzką czekoladę posiekaj, przesyp do większej miseczki. Śmietankę mocno podgrzej (zdejmij z ognia tuż przed momentem wrzenia) i zalej nią czekoladę. Odstaw na pięć minut, a następnie dokładnie wymieszaj. Ponownie odstaw do przestudzenia – polewa nie powinna być gorąca, ale nie może być też zupełnie ostudzona.

Polewę nakładaj łyżeczką na schłodzony tort, zaczynając od jego brzegów. Na koniec rozprowadź polewę na wierzchu tort. Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi lub połówkami orzechów. Przechowuj w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *