Walentynki: wyraź miłość tortem

Walentynki już za kilka dni. To kolejna okazja, by obdarować ukochaną osobę prezentem. Co Wy na to, by w tym roku prezentem był tort? Nie ma przecież lepszych prezentów niż te wykonane samodzielnie. Zachęcam Was więc do upieczenia tortu o smaku caffè latte, który z pewnością trafi prosto do serca osoby, którą zechcecie nim obdarować. A może słodki prezent dla siebie? Sobie też warto okazać co nieco miłości 🙂

Składniki ciasta (na tort o średnicy 16 cm):

400 g mąki pszennej
250 g drobnego białego cukru
90 g brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
250 g masła
5 jajek od kur z wolnego wybiegu
120 g kwaśnej śmietany
120 ml mleka
120 ml mocnej kawy
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki kremu:

250 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina (ok. 3 łyżki) gorącej do rozpuszczenia kawy

Przygotowanie ciasta:

Przygotuj formę do tortu o średnicy 16 cm (lub trzy formy, jeśli jest taka możliwość – znacznie przyspieszy to pracę nad tortem). Dno formy wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 175°C.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę rozpuszczalną (w proszku).
Mało utrzyj na jasną masę. Następnie stopniowo dodawaj biały i brązowy cukier, cały czas ucierając, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodanym jajku. Dodaj śmietanę i wanilię, miksując do połączenia składników.

Do masy maślanej dodaj mieszankę mąki i pozostałych składników. Miksuj na niskich obrotach, a następnie dodaj stopniowo mleko i kawę.

Jedną trzecią ciasta przelej do przygotowanej formy (lub podziel ciasto pomiędzy trzy foremki). Piecz przez około 40 minut (do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy). Jeśli pieczesz jednorazowo tylko jedną część ciasta, powtórz pieczenie jeszcze dwa razy.

Krążki ciasta studź na kratce.

Przygotowanie kremu:

Kawę rozpuść w gorącej wodzie. Mascarpone umieść w misie miksera, dodaj cukier i lekko połącz składniki, miksując na średnich obrotach. Dodaj śmietankę i kawę. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.

Przygotowanie tortu:

Krem podziel na 4 części. Pierwszy krążek ciasta posmaruj jedną czwartą kremu, przykryj drugim krążkiem i ponownie rozsmaruj na cieście jedną czwartą kremu. Połóż trzeci krążek ciasta. Wierzch i boki tortu udekoruj pozostałą częścią kremu.

Ewentualnie możesz podzielić krem na dwie części i rozsmarować go na dolnym i środkowym krążku ciasta, trzeci krążek i boki dekorując masą maślaną (tak właśnie przygotowałam mój tort).

Słodkich Walentynek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *