Wiosenna tarta – panna cotta i rabarbar w czerwonym winie

Sezon rabarbarowy w pełni! Rabarbar to jeden z moich ulubionych kulinarnych zwiastunów nadchodzącego lata. Choć wiele osób kojarzy jego smak z kompotów, rabarbar to roślina o ogromnym potencjale kulinarnym. Jego delikatnie kwaskowy smak daje ogromne możliwości. Jesteście gotowi na rabarbar w wersji Dolce? Moja propozycja to rabarbar pieczony w czerwonym winie, podany na kruchym cieście z delikatną waniliową panna cottą. Panna cotta jest idealnym tłem do słodko-kwaśnego rabarbaru i wspaniale podkreśla jego smak. Spróbujecie?

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
1 jajko
150 g zimnego masła

Panna cotta:
1 laska wanilii
300 g śmietany 36%
50 g cukru
8 g żelatyny w proszku
200 g jogurtu greckiego

Rabarbar w czerwonym winie:
500 g rabarbaru
60 ml wytrawnego czerwonego wina
65 g cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Do dekoracji:
2 łyżki prażonych migdałów w płatkach
listki mięty lub bazylii

Dodatkowo:
ziarna fasoli do obciążenia ciasta podczas pieczenia

Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 13 cm, dno formy wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto połącz szybko w jednolitą masę (unikaj długiego ugniatania). Ciasto schłódź w lodówce przez ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, zabezpieczając brzegi rantem z ciasta (pozwoli to uniknąć wylania się panna cotty). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na wierzch wysyp ziarna fasoli, które zabezpieczą ciasto przed wyrastaniem.
Ciasto piecz przez 15 minut, następnie usuń ziarna i papier/folię i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciasto ostudź.

Przygotuj żelatynę: zalej ją kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
Do rondelka przelej śmietanę, dodaj cukier, ziarna z laski wanilii (przekrój laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka nożem) oraz samą laskę. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 8 minut. Po tym czasie zdejmij rondelek z palnika, wyjmij laskę wanilii i dodaj do śmietany namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodaj jogurt grecki i wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce przez ok. 30 minut – do momentu, aż masa zacznie tężeć, ale wciąż jeszcze będzie wystarczająco płynna, by przelać ją na ciasto.

Rabarbar dokładnie umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj wino, cukier i cukier waniliowy, a następnie zalej mieszanką rabarbar. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do pełnego wystudzenia.

Na kruche ciasto przelej panna cottę, chłódź w lodówce do stężenia masy śmietankowej. Następnie ułóż na wierzchu rabarbar, posyp prażonymi migdałami i udekoruj świeżymi listkami mięty lub bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *