Zimowe brownie z orzechami, śliwkami i przyprawami korzennymi

Dziś czas na deser, który urodą nie grzeszy. Nie jest zbyt fotogeniczny, ale przecież od dawna wiadomo, że prawdziwe piękno kryje się wewnątrz.

Tak właśnie jest z brownie, które choć nie jest ładne, skrywa w sobie prawdziwą eksplozję zimowych smaków. Poza czekoladą dodaną dwóch postaciach, znajdziecie w nim orzechy, suszone śliwki, a do tego cudowny aromat cynamonu, kardamonu i innych przypraw. Jeśli szukacie pomysłów na łatwe świąteczne ciasto, które będzie smakować każdemu – voilà!  No dobrze, może nie przypaść do gustu tym, którzy nie lubią czekolady. Ale zaraz, zaraz… czy znacie kogoś takiego? 😉
Ciasto ma dwie funkcje – po pierwsze smakuje wspaniale, a po drugie roztacza w domu cudowny ciepły zapach czekolady i korzennych przypraw. Możecie więc upiec je choćby tylko po to, by otulić dom zapachem nadchodzących świąt 😉

Składniki:

200 g masła
220 g  + 100 g (dwie osobne porcje) czekolady gorzkiej, drobno posiekanej (tym razem zamiast gorzkiej czekolady użyłam czekolady Jedynej z Wedla – sprawdziła się świetnie)
3 jajka
220 g drobnego cukru 
135 g mąki
szczypta soli
100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
100 g orzechów, grubo posiekanych(użyłam mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów)
1 łyżka przyprawy piernikowej (przygotowałam przyprawę samodzielnie, rozdrabniając w moździerzu cynamon, nasiona z czterech ziaren kardamonu, około dziesięć ziarenek ziela angielskiego i dziesięć goździków; można też użyć gotowej przyprawy)

Przygotowanie:

Małą formę (21 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Masło umieść w rondelku i na niewielkiej mocy palnika roztop, następnie zdejmij z palnika i wsyp do masła porcję 220 g posiekanej czekolady. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka i cukier, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę.
Do otrzymanej mieszanki przesiej mąkę, dodaj sól, orzechy i śliwki. Wymieszaj lub zmiksuj do połączenia składników.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem, wyrównaj powierzchnię ciasta. Na wierzchu posyp porcją 100 g posiekanej czekolady.
Piecz przez ok. 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *